Una col·laboració musical que explora el diàleg entre les dos tradicions musicals, la catalana i la polonesa, de la ma d’aquests artistes cosmopolites i versàtils d’excepcional capacitat artística i comunicativa.

Janusz Prusinowski Kompania
Manu Sabaté

Janusz Prusinowski Kompania

El llegat musical que Polònia ha donat al món és sense dubte un dels més amples i amb major abast. Masurques, originals d’un context rural i font d’inspiració per variacions per tot el món, des de Suècia a Filipines, passant per Cap Verde i América Llatina; i poloneses, danses associades en origen a les classes nobles, eren ja termes de difusió global, molt abans de l’era de la informació, sistematitzades i elevades al context de la música erudita occidental per autors referencials, com el romàntic Frédéric Chopin, i per molt altres, no polonesos també, com Telemann, Músorgski, Débussy, Ravel, Scriabin, Borodin, Dvořák o Schubert.

Quina font d’emoció surt d’una música que ha pujat als palaus i ha baixat a les casetes de pastors, que ha recorregut segles i continents, en una transmutació inacabada? És la mateixa emoció, a vegades continguda, a vegades arrebatadora, de la música que ens ofereixen Janusz Prusinowski i els seus companys, i que l´han portat de gira per tota Europa, a EEUU i Asia.

Janusz i els seus companys han trobat aquesta emoció precisament dins els posseïdors d’aquella herència popular, dins seus fonts vives, que són els vells músics pagesos. Des del punt de vista contemporani, amb aquest profund coneixement junt a una major destresa tècnica, ha donant un pas endavant para crear un nou repertori que crea bellesa i veritat.



Va a esser precisament en la edició de 2010 quan va tenir lloc la trobada entre ells i Manu Sabaté amb la actuació de Manu i altres joves catalans en el festival. Aquí es va generar un record inesborrable i una apreciació mútua que, 8 anys després, es va revifar i fructifica amb la col·laboració que explorarà el diàleg entre les dues tradicions musicals, la catalana i la polonesa, de la ma d’aquests artistes cosmopolites i versàtils d’excepcional capacitat artística i comunicativa.

Manu Sabaté

Manu Sabaté es un dels músics joves amb més empenta en les músiques inspirades en els sons tradicionals catalanes, especialitzat en instruments de vent. Manu Sabaté és un dels primers músics catalans que ha portat la gralla fora del seu context habitual, la música tradicional, i ha experimentat amb nous gèneres i llenguatges com ara la improvisació. També toca el clarinet baix, clarinet, tenora i tarota. Amb menys de 30 anys ha participat en 10 produccions discogràfiques, amb projectes com Inxa Impro Quintet, la Sibelius Folk Big Band, el FolkMus, NewCat_ètnic, entre altres.

Com a gestor cultural ha treballat a Joventuts Musicals d’Espanya (JMS), amb l’associació musical ADEP.cat coordinant el projecte The New Catalan Ensemble i coorganitzat el cicle Musical Figarot a Vilafranca del Penedès els anys 2016 i 2017.

A l’actualitat és docent de l’Aula de Sons de Barcelona i Vilafranca així com de l’EMAP (Escola Municipal de l’Alt Penedès), ha estat professor també de l’Aula de Sons de Reus, del CAT de Gràcia, a l’Escola de música municipal de la Garriga i de Sant Sadurní d’Anoia, de l’escola barcelonina MúsicActiva de les colònies per a joves intèrprets folk d’Arsèguel i ha fet una màsterclass de música tradicional catalana a Helsinki.

 

Musics i instruments:

  • Janusz Prusinowski: veu, accordió, violí, cymbały
  • Michal Zak: vents, veu, cello
  • Piotr Piszczatowski: veu, bębenek (pandereta), baraban (tambor amd plateret)
  • Manu Sabaté: vents traditionals